Terug naar overzicht

EEN RAAM IS EEN MOOI BEGIN - 3 dichters bevraagd

3dichters ruim
We vroegen drie Weesgedichten dichters naar hun werkwijze, motivatie en inspiratie. Twee dichters van jeugdpoëzie: Rian Visser en Bette Westera, en de stadsdichter van Rotterdam: Elfie Tromp! We delen hun antwoorden graag met jou.

Rian Visser

Rian Visser is in haar aanpak een multi diverse kinderboekenschrijver en dichter. Ze schreef vroeger onder andere voor Sesamstraat en nu voor DICHTER, en publiceerde naast haar leesboeken een zestal dichtbundels. Op haar website vind je veel tools & tips en zelfs gratis digibordlessen, handouts, downloads en je kan je er abonneren op haar leesbevordering tips. Een feestje voor de taalliefhebber dus: www.rianvisser.nl . In 2022 werd haar dichtbundel Alle wensen van de wereld bekroond met de Gouden Poëziemedaille 2022 en met de Zilveren Griffel 2022.

Waarom wilde jij meedoen met Weesgedichten toen je werd gevraagd?
Ik heb 2023 ook meegedaan. Het was ontzettend leuk om de foto’s te zien van ramen met mijn gedicht erop. Het is gewoon een ontzettend mooi initiatief om poëzie naar buiten te brengen.

Waarom heb je juist dit gedicht gekozen?

De redactie van Weesgedichten koos het gedicht ‘Half'. Ik ben blij met hun keuze, omdat het een mooi verbindend gedicht is en we elkaar niet altijd begrijpen.

Hoe leg jij woorden vast als het midden in de nacht is, en er ‘plopt’ iets op?
Vroeger deed ik dat met pen en papier, maar ’s ochtends was het dan vaak niet leesbaar. Nu pak ik meestal de telefoon en typ ik in de app Notities. Dat werkt heel goed. Ik gebruik die app sowieso veel voor alles wat ik wil onthouden, van boodschappenlijstjes tot boekenverlanglijstjes. Het handige is dat ik het gesynchroniseerd wordt op al mijn apparaten (laptop, vaste computer, tablet en telefoon) en ik het dus altijd bij de hand heb.

Een link naar het gedicht van Rian:
https://weesgedichten.be/auteurs/rian-visser

Elfie Tromp

Elfie Tromp (1985) is schrijver, theatermaker en performer. Ze is stadsdichter van Rotterdam. Zij is door CPNB gekroond tot zomerdichter 2020. Haar zomergedicht 'Tot bloei!' verscheen in een oplage van 100.000 en werd door heel Nederland als postkaart verspreid. Ze publiceerde in 2018 de dichtbundel 'Victorieverdriet'. Het is een reisverslag door het landschap van rouw en eenzaamheid om uiteindelijk tot een nieuwe, kwetsbaardere verbondenheid met de wereld te komen. Ook schreef ze drie romans 'Pietà' (2021), 'Goeroe'(2013) en het voor de BNG en Diorapthe literatuurprijs genomineerde 'Underdog'(2015). Elfie is een multi-inzetbare, sprankelende schrijver en verteller. Haar werk is geëngageerd, uitgesproken, prikkelend en humorvol. Ze bevraagt altijd de status quo en wil haar lezers wakker kussen of schudden. Lees meer op http://www.elfietromp.nl/

Waarom wilde jij meedoen met Weesgedichten toen je werd gevraagd?
Een raam is een inkijkje in wisselende verhalen die er voor en achter afspelen; iemand drinkt binnen koffie en heeft een slechte bui, iemand is verliefd en loopt buiten langs met lichte tred en een volle zak prei. Het moet alleen nog gevangen worden in een blik of een gedicht. Poëzie leeft overal, soms nog vrij, zonder een dichter die het in woorden vangt, en ook buiten de witte pagina van een bundel.

Een raam is een mooi begin, als een kaft van een boek dat opengeslagen ligt in de straat.

Waarom heb je juist dit gedicht gekozen?
Je moet vechten om de aandacht en prikkels van het dagelijks leven, passanten hebben niet gekozen om stil te staan en je te lezen, dus het moet pakkend, bondig en gefocust. Een beeld dat mensen wakker kust of lichtjes schudt.

Wat is het leukste wat je vooraf of tijdens de Poëzieweek gaat doen?
Optreden! Op zaterdag 27 januari sta ik op het podium van Frontaal in Rotterdam en lees ik nieuw werk voor. Heel veel zin in!

Een link naar het gedicht van Elfie:
https://weesgedichten.be/auteurs/elfie-tromp

Bette Westera

Bette werd geboren in 1958. Al op achtjarige leeftijd wist ze wat ze wilde worden: juf. Dat liep na wat omzwervingen toch een beetje anders en in 1999 verscheen haar eerste prentenboek: Wil je met me trouwen, met illustraties van Harmen van Straaten. Inmiddels heeft ze meer dan 50 (!) boeken geschreven en heeft ze een hele volle prijzenkast. Bette schrijft, dicht en vertaalt voor iedereen die van lezen, voorlezen en voorgelezen worden houdt.
Bette's website is prachtig en vrolijk geïllustreerd door Sylvia Weve: https://www.bettewestera.nl/

Waarom wilde jij meedoen met Weesgedichten toen je werd gevraagd?
Ik zeg bijna nooit nee als iemand me om een gedicht vraagt. Weesgedichten maakt poëzie laagdrempelig en toegankelijk voor een breed publiek. Daar werk ik graag aan mee.

Waarom heb je juist dit gedicht gekozen?
Ik schijf voor kinderen en vond het een goed idee dat er ook Weesgedichten bij zijn die begrijpelijk zijn voor jongere lezers. Maar ook volwassenen genieten maar al te vaak erg van kinderloze.

Voor mij is de grens tussen poëzie voor kinderen of volwassenen heel diffuus.

Hoe leg jij woorden vast als het midden in de nacht is, en er ‘plopt’ iets op?
Liever niet midden in de nacht, ik ben een slechte slaper en ik probeer dan niet meer te puzzelen met woorden. Liever ga ik er overdag gewoon voor zitten. Wandelen werkt ook goed. Ik begin meestal met een mooie zin en daaromheen componeer ik de rest van het gedicht. Ik bedenk nooit van te voren wat ik wil zeggen, de inhoud ontstaat uit de vorm die ik kies, en uit die ene eerste zin.

Wat is het leukste wat je vooraf of tijdens de Poëzieweek gaat doen?
Een poëzie-workshop geven in Gent, mooie stad!

Welk Weesgedicht zou je zelf kiezen uit de selectie?
Dat van Erik van Os over die steen onderin de rugzak. Mooie eerste regel: Reizend door mijn rugzak. En dat stenen mooi kunnen voelen is voor mij heel herkenbaar. Ik raap graag stenen op en heb er altijd een paar in mijn jaszak, want dat voelt zo lekker.

Een link naar het gedicht van Bette:
https://weesgedichten.be/gedichten/bette-westera/regenbui

Rian

Elfie

Bette