Terug naar overzicht

Babs Gons - poëzie op straat, midden in het leven, daar hoort het

Babsgons inghelburch brugge
Babs Gons is schrijver, performer, host en docent. Ze is de Nederlandse Dichter des Vaderlands van september 2023 tot september 2025.

Weesgedichten vindt het belangrijk dat de poëzie onder de mensen komt, en dus ook op straat zichtbaar is. Natuurlijk dragen wij ook de dichters die de gedichten schrijven een warm hart toe! Daarom zetten we Babs Gons op de zeepkist en vroegen haar waarom, welk gedicht en wat doe je tijdens de Poëzieweek?

Poëzie op straat, op ramen, midden in het leven, daar hoort het, vind ik. Babs Gons

Ik wilde meedoen omdat ik denk dat je niet genoeg poëzie kan hebben in de openbare ruimte, zichtbaar. Poëzie op straat, op ramen, midden in het leven, daar hoort het, vind ik. Ik heb vorige keer ook meegedaan en het is zo fijn om terug te horen hoe goed het mensen doet.

Mijn keuze voor 'in tweevoud"

Mijn gedichten zijn vaak aan de lange kant, dus ik moest iets kiezen wat in een paar zinnen rechtop staat. In dit geval dacht ik, de wereld die langs wandelt of fietst kan nu wel iets bemoedigends gebruiken. 

Optreden!

De Poëzieweek is zojuist begonnen en ik kijk vooral uit naar een optreden zaterdag 27 januari in de Koninklijke Bibliotheek. Met een paar andere dichters heb ik in het archief mogen zoeken naar verhalen die weleens uitgelicht mogen worden en op basis daarvan hebben we nieuw werk geschreven. Ook ga ik van de week voordragen bij een kliniek voor mensen met psychiatrische problematiek en er zal ook voorgedragen worden door mensen die daar verblijven. Daar kijk ik ook erg naar uit, ik heb al zo vaak gezien hoe poëzie taal geeft die helpt bij verwerking en heling. En bij weer het mooie in het leven op te zoeken. 

Lees meer over Babs Gons op onze site en https://babsgons.com/ 

Haar gedicht ‘in tweevoud’ is op meerdere plekken te zien in Nederland en Vlaanderen, waaronder bij de Bibliotheek in Den Haag, aangebracht door vrijwillig handtletteraar Marjon van der Vegt. En op het raam bij Inghelborch in Brugge.
In Nederland kun je dit gedicht tegenkomen in Lisse, Rijn en Venen, Geleen, Gouda, Noordwijk, Rotterdam en Den Haag. En natuurlijk in Vlaanderen op heel veel meer plekken. 

Heb jij dit gedicht ook gespot? Maak er een foto van en deel het met ons via facebook of instagram. Met de hashtag #babsgons en @weesgedichten. Bedankt alvast!

bij de Bibliotheek Den Haag
bij Inghelburch in Brugge