Terug naar overzicht

Bericht van Ambassadeur Derek Otte

Derek Otte nieuwsbericht
Onze eerste ambassadeur voor Nederland, Derek Otte, schreef een mooie boodschap en oproep aan ons allemaal.

Bovendien droeg hij een mooi themagedicht aan: ASTRONOMISCH dat ons beweegt het universum in onszelf te beschouwen. Het thema van de Poëzieweek is in 2024 ‘thuis’. Zijn bericht: 

Thuis.

Staat zoiets op de kaart? Is het een plek van binnen?

Wellicht is thuis wel het universum waarin we leven of de planeet die we delen. Het land waar onze (voor)ouders werden geboren, het land waarin we wonen, het dorp of de stad waar we van houden. Voor sommigen is thuis enkel nog een plek in tijd; anderen wachten nog een plek die ze thuis kunnen noemen.

Hoe het ook zij, via poëzie kunnen we er alle kanten mee op. Als we uiteindelijk maar thuiskomen, in een mooi gedicht bijvoorbeeld.

De bibliotheek kan daarbij helpen! De bieb vormt immers tijdelijk een thuis voor een bijzondere verzameling ‘weesgedichten’, die kunnen worden ‘geadopteerd’ door wie een raam over heeft. Op die manier vinden de regels via de ruit een nieuw publiek.

Zo brengen ze een moment van bezinning, een glimlach van herkenning, een stukje troost of een beetje hoop. Iets onverwachts, waarvan voorbijgangers niet wisten dat ze het nodig hadden!

Dit in Vlaanderen ontstane initiatief komt deze Poëzieweek voor het eerst naar Nederland, om te beginnen in Zuid-Holland. Registreer je bieb op www.weesgedichten.nl en vertel familie, vrienden en bekenden over weesgedichten en de mogelijkheden tot adoptie. Samen maken we van de straat een bloemlezing.

Wel thuis!

Moois en goeds,

Derek Otte

Derek Otte over de Weesgedichten pilot Zuid Holland
Als we uiteindelijk maar thuiskomen, in een mooi gedicht bijvoorbeeld. Derek Otte